Sunday, September 25, 2011

II ..Raya 2011.. II

Hari Raya 1432 


Kek Hari Jadi Mak Ngah n Azam

Keluarga sebelah Ayah ( Atok pun dtg raya kat Perak)

Makanan ketika Doa Selamat (nie x termasuk mee kari n banyak2 lagi ni)

Kambing untuk dimasak gulai

Opah ngah membersihkan usus kambing..

Nie tokwan cucu..Tengah wat apa x sure..


Kambing ni kitorang jumpe tym g beraya b4 g mandi Lata :)

Nie la Lata Hulu Mengkuang..air die manyak sijuk wooo..

Ni plak gambar ayah n ibu cucu bawak kazen cucu..

Haha..ni otw balik KL..Atok jg pak lebai..hehe

Lastly, ni gambar Mee udang kt mane x ingat..g makan kt sini sbb malas nk tersengkut dalam jam..hikhikhik..

Tu je lah kowt yg cucu nak share..sory la..dh final year ni..bz gile kowt..macam2 projek nk kena buat..[rase cam dh keje lak kan]..tp mmg betol..bz gile kowt..pape nnt cucu share ngan korang lg keyh :)

Tuesday, September 6, 2011

Selamat Hari Raye Sume :)

mule2..tiup sesawang yg penuh kt blog nie..fuh fuh fuh fuh..mane x nyer..lame dh xbukak..sejak balik kg beraya aritu kowt..hehe.. :)

ok..skarang dah bersih..So, sempat lg kan kalo cucu nak ucapan selamat hari raye kt sume..raye kan sebulan..ni baru hari ke-8..ade 22 ari lg kowt untuk beraya..

Amacam ghaye korang tahun nie??
BEST x?

Cucu sedeyh kowt tahun ni..Mane x nyer..Last beraya sebagai seorg yg maseh single..n paling menyedihkan..last dapat duit raye..huhuuhu
 [perlu ke nak sedeyh??awk tu dh tua kowt]

Tahun ni,cucu beraya d Lubuk Cina, Negeri Sembilan dulu sebelum beraya di Selama,Perak..
Kat Ng.9 kan..ramai gile org dtg tym 1st n 2nd day raya..macam buat kenduri lak..seyez ramai gile..best la..tp amat memenatkan..nasib tym balik perak dh x ramai org dtg..n kitorang dpt la berjalan raye umah sesedara..
Macam biasa,tiap2 tahun dapat beraya ngan famly kejap je kowt..seminggu..sbb klas dh start balik kan..
sobs sobs sobs :'(
xpe,cabaran..nak x nak..kena gak tempuh kan :)

Paperpun, cucu tetap happy beraya disamping famly yg disayangi :)

Sebenarnye,cucu nk upload gambar raye..pastu ingat balik..gambar save kt lappy ayah kt kl nun..so,xpat lah upload gambar raye untuk dishare ngan korang..InsyaAllah..kalo ade nnt..cucu share la k :)

Friday, August 19, 2011

LAGU SPONGEBOB VERSI KEDAH



Hampa redi dah ka wei?

Haa kapten

Apadia?X dengaq nie!

Haaa la kapten

Ohh

Sapa hat dok dalam nanaih wah laut?

Spanbob Seluaq Petak

Belubang,meghesap paihtu wana kunin

Spanbob Seluaq Petak

Kalau hampa suka benda laut hat ngarut

Spanbob Seluaq Petak


Mai la sini teghejun cam ikan temenu


Spanbob seluaq Petak


REDi?


Spanbob seluaq Petak


Spanbob seluaq Petak



Spanbob seluaq Petak!




Enjoy~

Thursday, August 18, 2011

Cute !!!



Seyez layan gile tgk ni..cute!!

Wednesday, August 17, 2011

Doodle 1st Cucu


Hye,
Cucu baru blajar buat doodle..xtau nk letak baju kaler ape..
So,sebat je lah kaler purple ni..rase cam gelap gile kowt kale dia..tp xpe lah kan.. =)

Cucu akan teruskan belajar..tinggal brapa hari je lg..nnt dh bukak sem baru..dh busy..
hehe..bg korang yg power bab2 doodle men-doodle ni...
tolong la bagi tunjuk ajar ngan cucu k :)

Biskut Cornflakes Coklat

Salam, 


 BISKUT CORNFLAKES  COKLAT
Gambar yang kt atas tu..merupakan hasil kerja keras membuat biskut cornflakes..[padahal senang je kowt]
Nak tau bahan2 dah cara2 buat biskut tu???
meyh cucu ajar kan...

Bahan-bahan :

5 cawan cornflakes
2 sudu besar butter
5 sudu besar madu
2 sudu besar susu pekat manis

Cara2 nya:

1- Cairkan butter,gune api sederhana tau..
2- Masuk kan susu pekat manis dan madu.Gaulkan sekejap..Pastu tutup api tu..
3- Tuangkan bahan2 tadi ke atas cornflakes..aptu korang gaul2kan lah sampai rata..
4- Masukkan cornflakes yg korang dh gaul tu ke dalam paper cup..[ gune sudu tau..jangan gune tangan..]
5- Masuk kan dlm oven selama 10 minit..dan 150c..pastu kluarkan..dan biarkan biskut tu sejuk..baru simpan.

.
.
.
.

Jap3
Korang mesti heran bin pelik kan..kate biskut cornflakes coklat..tp dalam bahan2 die..satu habuk coklat pun xde..Camni cite dia~

Sebenarnye..gambar kt atas tu biskut cornflakes madu yang dh hangus..bukan nya biskut cornflakes coklat..
HAHAHAHHAHAHAHA =D

Cucu ngan yakin setulus hati nye..ingat kan..temperature oven tu 50c..rupe2 nyer 200c..
Ya Allah..salah tgk dh oyt..yg cucu tengok tu..blakang penunjuk suhu..mmg la benda tu dekat 50c..
tp yg kepala nya 200c..tup2..Bile oven dh bunyi "ting"..menandakan dh masak..
Bile bukak je..bau dia dh pelik habis dan..
terus hancur hati ku..mengenang dikau..jadi hitam-hitam..haiyai..
Habis hangus sume biskut tu..
So,tong sampah la jawabnya yang merasa biskut tu.. :))

Pengajaran: Check korang nye suhu kt oven tu betol2 tau! Kalo x..membazir cam cucu ni lah jawabnye..


Salam Nuzul Al-Quran. Ramadhan 17th, 1432 H. August 17th, 2011.

Salam,

Td sayu gile hati cucu bile tgk kt youtube pasal wardina ..
seyez rasa diri ni kerdil sesangat :(
Sume yg dilafazkan oleh Wardina ada benarnya..
Paling cucu suke :
"You are what you eat, You are what you read" -Wardina

Meyh tgk sama2...

INI KISAHKU - WARDINA SAFFIYA



Ya Allah..ampunilah dosaku dan kurniakanla ku petunjuk dan hidayah-Mu..
AMEEN~



Tuesday, August 16, 2011

Jom Balut Buku..

Hye,
disebabkan x lame lagi dh nak naik semester baru..
cucu ready kn barang2 untuk g kelas awal2..
selaluu nye..cucu beli buku kosong yg murah pastu cucu balut sendiri bagi chantek..
bg cucu chantek la..sbb cucu suke..hikhik
Jimat duet kowt..dr nk beli buku memahal..
baik la cucu balut sendiri..

Pagi tadi ni la keja cucu..
Membalut buku..bahan2 dia murah je kowt :


-1-

BUKU NOTA RM0.80

 -2- 

STICK NOTE RM 1.50 [mahal ckit la..tp banyak]


-3-

PEMBALUT HADIAH RM0.70
-4-
PISAU [untuk potong pembalut hadiah]



Mule2..lipat kertas pembalut hadiah ikowt saiz buku..
pembalut yg cucu beli ni kan..
leyh gune untuk 3 buku tau..JIMAT!



Lepas tu korang potong la pembalut hadiah tu..n balut buku korang..
Nanti jadi la macam ni..



Pastu korang tampal la stick note kt depan buku tu untuk tulis nama korang ke..subjek ke..pape jalah..
SENANG JE KAN??

6 BUAH BUKU YG CUCU BALUT XSAMPAI 10 MINIT..



Kejap je buat benda2 camni..cume korang suke ke x je..
kalo malas..beli je lah kat kedai tu..yg kulit die design yg mungkin sama ngan org lain..
bg cucu la..xbest kowt kalo buku kite sama ngan org..xnampak ke unikan kite tu..


Selamat mencuba~

Pesan Cucu : Adik2 yg maseh besekolah tu..try la..cikgu korang mesti suke kowt..ceria je buku korang tu :) 

Monday, August 15, 2011

Berbaloi x ???

Salam,

Korang perasan x?? Setiap kali bulan puasa kan..Pihak hotel mesti dok belumba2 promote buffet ramadhan..murah,,menarik..n Macam2 jenis makanan ada kt hotel tu..sebut je ape korang nak..Cina..Jepun,Makanan Timur, Jawa Barat..sume ade la..
Asal Ade duit..sume jadi kan..pilih je hotel mane yg korang nak try..Tapi kan..kite sebagai umat Islam..Pilih lah hotel yg ada Sediakan masakan halal dan dh disahkan oleh Jakim..
Nasihat Cucu..kalo korang nak berbuka kat hotel..pilih hotel mana dulu..then,semak ngan JAKIM..ade x senarai hotel tu yg menyatakan hotel tu HALAL??!
Kalo ade..pegi la..kalo xde..cari tempat lain la kowt..


Berbaloi ke berbuka puasa di hotel????

Cucu xtau nak nk komen ape..memang la makanan kt hotel tu macam2 n berbaloi kalo nak merasa..tapi tym bulan puasa ni..perut kite x larat kot nk balon sume tu..Cucu minum air dua gelas pun dh tersandar kekenyangan..apa lg kalo nk melantak 3-4 pinggan..Sory la jawabnye..

Bile berbuka puasa ngan kawan ke keluarga..Sume makanan nak di angkut..nafsu kot...tengok ni..sedap..tgk tu..sedap..kesudahan ambik sume2 tu..sampai penuh satu meja..betol x??
Biar puas hati dh amik sume makanan yg kite nak try..makan ke x makan makanan yg diambik tue...blakang kire..Sebab nye..dalam kepala korang mesti pike camni..

"ahh,aku dh bayar..suke ati la aku nak hangkot banyak mane..ko pedulik apa hal?"

Tapi kalo sume yg korang ambik tu leyh habis..Alhamdulillah..memang berbaloi korang g makan kat hotel n bayar memahal..Tapi korang kena pikir gak..hotel tu ade sediakan tempat untuk korang solat ke x?? kalo x..rugi je puasa..tp solat diabaikan..ish..ish..is

So,berbaloi ke x?
Korang jawab la sendiri k..Tapi kalo bukak puase kt hotel..ade org 
sponsor..memang bebaloi2 la..HAHAHA.. tapi kalo kluar duit sendiri..EMMMMMMMMM~ 

Tepuk dada..tanya la poket tu..eyh,jangan tanye la..kang kalo dia jawab..x ke haruk..hihiCucu rase..kalo yg berkemampuan tu..xpe la..sukati la kan..hari2 nk tukar hotel untuk berbuka..itu hak korang..

 TAPI

Kalo duit tu sekadar cukup2 sampai hujung bulan..xpun tengah bulan dh merana nak makan..lupe kan jela..xyah lah nk ikowt org..ikowt trend skarang..pegi bukak puase kt hotel k..


Cucu rase..bg sesape yg macam cucu ni..yg xberapa nak kuat makan..lebih baik korang makan kt umah je lah..Jimat kowt! xmembazir..buang sana..buang sini..

RENUNG-RENUNGKAN =)



Cucu..

Hye,


smalam blur..apa nk share ngan korang..so,usha2 la gambar lama..
cucu tegelak sesorang tgk gambar2 cucu zaman dulu kale..
nak tau apa yg cucu geli hati gile..

JOM~

p/s: tapi kalo korang busy ada keja yg lebih penting..abaikan je tau..
buat keja korang tu lg bagus..

.
.
.
.
.
.

.
Nie gambar cucu last day SPM..cucu yg paling kiri..
Lepas paper ape ccu xingat..kenangan ngan examiners la katekan..



Haha..ni gambar paling lawak..muke besar pinggan kowt..xsilap berat tym ni 60kg++
memang besar gile la..sluar saiz XL pun ketat kowt..
(afta spm-cuti+makan+tido)


Tym ni membolat gak.. kat matrix..hikhikhik..tu girlfriend kowt..
ade org ingat kitorang kembaq..dh la nama kami dekat2..
(Aida + Ainaa)


Nie plak tyme 1st year kt UNIMAS..lepas tgk pesta apa tuh..anjuran UNIMAS..
ade penurunan berat..sbb bejalan ari2 g kelas kan..hehe


Nie tym 2nd year..hik2..Dua2 ngan beduka tym ni..sbb apa pun x ingat..
so,menghiburkan hati yang lara dengan begambar la..hehe

Nie tym 3rd year..senang cite tym Cucu tunang aritu..
rindu kowt kt si kechik ni..punye la susah nk begambar ngan die..
die x knal cucu kowt..sbb dh make up..haha..

Sory kalo boring..hehe..


Saturday, August 13, 2011

Award pertama Cucu.. =)


Salam,

Happy cucu rini dpt award.. 1st award kowt...almaklum lah..baru nk bjinak2 kan..
Cute kan award ni..lebih2 lagi..budak chomel betudung kuning tu..hehe
MEkasih bebanyak Cahaya Alza..bg award ni kt cucu n sume follower dia...
kalo korang nak tau..blog die cute giler kowt..
kaler pink2 gitue..siap ade org melambai2 lg kt header..hehehe..
kalo korang nk tgk sendiri blog tue..klik je kt nama tuan empunya blog tue k [yg kaler pink tue] =)


Friday, August 12, 2011

SAYA NAK GA DARI KOREA DAN BANDUNG!

Salam semua.
Jom JOin Ni..

Photobucket
 tym bulan Ramadhan ni kan.. Kakak Aurora Chenta telah berbesar hati untuk menambah hadiah untuk GiveAway dari KOREA dan BANDUNG.

Mule2..  hadiah ada 16 je tau..dh dh jd 26 hadiah tu..

ni hadiah2 die kowt!
  • 5 hadiah utama dari Bandung dan Korea.
  • 10 hadiah saguhati dari Bandung.
  • 1 hadiah istimewa untuk peserta yang tag paling ramai. ( Fridge Magnet dari Korea)


 So,ape tunggu lagi..join la skarang :)

cucu nak tag :

Tanda Lelaki Jatuh Cinta.. :)

Hye,

Cam bebudak je Cucu ni kan..tp nk gak share ngan sesape yg maseh single mingle tu..tanda2 Korang ni jatuh cinte ngan Seseorang..kih..kih [oyt cucu..awk bajet hebat sgt ker huuh??] 
aHAahhahahahhahahAHa

Kalo korang nk tau..yg korang ni tengah jatuh cinta ngan seseorg..korang leyh tgk perkara kt bawah ni k :)



  • Korang xkan marah lame giler ngan si dia n try control korang nye marah kt si dia tu..
  • Korang sentiasa kot rindu kt si dia..sehati x nampak..macam sebulan x jumpe kowt..
  • Bile korang jalan ngan si dia kan..mesti korang jalan macam princess nye lah..konpem kowt!
  • Korang tetibe memalu pokok semalu..bila korang ngan si dia.. shy2 cat erk omputeh cakap..
  • Jantung korang akan rase cam nak meletop..bile korang fikir pasal si dia..[bedegup laju maksud cucu]
  • Korang boleyh tetibe senyum macam kerang busyuk,bile korang dengan suara dia..
  • Korang xkan peduli org lain dah bile korang tetengok dia..n akan terus menerus tengok dia..[kalo ada longkang kat depan tu..masuk longkang dah jawabnyer!]
  • korang tetibe pandai dengar lagu yg berirama balada..padahal dulu..ratu rock kapak kot..hikhikhik...
  • Si dia sentiasa dalam otak korang..sampai termimpi2 la..parah2!
  • Korang akan sentiasa terhidu bau si dia..padahal..mamat banggla yg same perfume lalu pun..korang leyh sebat dia yg lalu..hahahha
  • korang sanggup buat pape je untuk si dia..Assignment la..projek la..pape je lah..sume korang sanggup buat kowt..
  • Korang mesti akan tersenyum lebar..bile korang pikir tentang si dia..
  • Huh..tym korang bace entry cucu ni..mesti ada sum1 kan dlam pikiran korang..tol x??tol x?? [xbaek x ngaku bulan2 pose ni..]
*teringat zaman kechik2 dulu..hehehe..same je ape yg cucu share kt atas ni :P (mood gatal)

kueh pun bahaye tau..Jangan memaen :)

Kuih paling gangster = Lompat Tikam
Kuih paling sexy = Puteri Mandi
Kuih paling keji = Taik Itik
Kuih bajet cute = Cek mek molek
Kuih untuk awet muda = Seri Muka
Kuih takut untuk dimakan = NAGAsari
Kuih paling style = Kuih CARA
kuih untuk mekap = Tepung Gomak
Kuih paling alim = Kuih Ketayap
Kuih paling lembap = Kuih Siput
Kuih paling kaya = Jala Emas
Kuih paling jauh = Kuih Bulan
Kuih penyakit lelaki kronik = Batang Buruk
Kuih meletup/pengganas = Kuih Bom
Kuih suka pukul = Kuih Lompang
Kuih dalam zoo = Badak Berendam
Kuih control cun = Seri ayu
kuih paling tenteram = kuih makmur
kuih yg bangun sendiri = kuih bangkit
kuih org x mandi = BAU-LU

HAHAHA...Leyh la gelak2 tym raye nnt kn? [bg teka teki ni kt sesapa yg xtau lg ] :)

" Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah "

Hye,  SAlam,

Meyh join meyh..tp sesape yg follower dia bawah 500 je lah!

Nama : Cucu Niena

Hobi :
  • makan [tipu la kalo korang x suke makan kan?]
  • tido [ish..kalo x tido tu kan penyakit..xtau ke?]
  • Jejalan [kalo x berjalan..xkan nak berlari sepanjang mase ;p]
  • Becakap2 [cucu x bisu tau..tu yg cuke becakap tu ]
  • mandi [ kalo x mandi..nnt badan korang bau longkang tau]
  • banyak sgt la hobi cucu..hehe..

Thursday, August 11, 2011

Puasa Tetapi TIDAK SOLAT!


Soalan:
Ustaz, apakah diterima puasa orang yg sengaja meninggalkan solat? kerana saya melihat ramai orang yangg berpusa tapi tidak mengerjakan solat.     [-X

Jawapan:
Orang yang meninggalkan solat jika ia meninggalkannya kerana mengingkari atau menolak kewajipan tersebut, ia murtad dari agama dengan sepakat (ijmak) para ulamak. Orang yang murtad tidak sah ibadahnya termasuk puasa.
Adapun jika ia meninggalkan solat kerana malas atau segan (yakni ia masih mengakui kewajipan solat, cuma ia malas melakukannya), para ulamak berbeza pandangan tentang hukumnya;
  1. Imam Ahmad berpandangan; ia adalah kafir.
  2. Jumhur ulamak berpandangan; ia fasiq, yakni tidaklah menjadi kafir, akan tetapi telah melakukan dosa amat besar.
Berpegang kepada pandangan Imam Ahmad tersebut, maka sebahagian ulamak hari ini (terutamannya dari Arab Saudi seperti Syeikh Bin Baz, Ibnu Usaimin dan sebagainya) berpendapat; orang yang tidak menunaikan solat fardhu, tidak sah puasanya, malah juga ibadah-ibadahnya yang lain (zakat, haji, sedekah dan amal-amal soleh selainnya) sehinggalah ia bertaubat kepada Allah dan kembali mengerjakan solat. Berkata Syeikh Ibnu Uthaimin; “Jika kamu berpuasa tanpa mengerakan solat, kami ingin menegaskan kepada kamu; sesungguhnya puasa kamu adalah batal/rosak, tidak sah, tidak memberi manfaat kepada kamu di sisi Allah dan tidak mendekatkan kamu kepadaNya…” (Fatawa Ulama’ Baladil-Haram, hlm. 198).

Adapun berdasarkan pandangan jumhur ulamak (yang tidak menghukum kafir orang yang meninggalkan solat itu); puasa orang itu sah jika ia memenuhi rukun-rukun puasa yang ditetapkan dan tidak melakukan sebarang perkara yang membatalkan puasa. Maksud sah ialah; dia tidak dituntut lagi mengqadha/mengganti puasanya. Namun perlu dipersoalkan; adakah puasanya itu akan diterima oleh Allah sedangkan ia telah mengabaikan ibadah yang cukup besar dalam Islam iaitu solat?

Tidak semua ibadah yang sah diterima oleh Allah. Contohnya, seseorang yang mengerjakan solat dengan riyak; solatnya sah (dari sudut Fiqh) apabila cukup syarat-syarat dan rukun-rukunnya, namun solatnya ditolak oleh Allah kerana riyak tersebut. Kerana itu, ulamak-ulamak al-Azhar (seperti Syeikh ‘Atiyah Saqar (bekas ketua Lujnah Fatwa al-Azhar), Dr. Ahmad asy-Syirbasi (bekas pensyarah di Universti al-Azhar), Dr. Muhammad Bakr Ismail, Dr. Muhammad ‘Ali Jum’ah dan ramai lagi),

walaupun pendapat mereka tidak sekeras ulamak-ulamak dari Arab Saudi tadi, tetapi mereka menegaskan; “Orang yang tidak mengerjakan solat sekalipun puasanya sah tetapi tidak diterima Allah (yakni tidak diberi pahala)”. Syeikh ‘Atiyah Saqar menulis dalam fatwanya; “Sesiapa berpuasa tanpa mengerjakan solat, puasanya adalah sah dan tidak wajib ia mengulanginya. Akan tetapi dari segi penerimaan (Allah) terhadapnya, maka hadis Nabi s.a.w. menunjukkan ia tidak diterima…”. Hadis yang dimaksudkan oleh Syeikh ‘Atiyah itu ialah sabda Nabi s.a.w. (bermaksud);
“Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan melakukan pendustaan, maka bagi Allah tidak ada keperluan dalam ia meninggalkan makan dan minumnya (yakni Allah tidak berhajat kepada puasanya)” (Riwayat Imam Bukhari, Abu Daud, at-Tirmizi dan lain-lain dari Abu Hurairah r.a.).

Jika dengan kerana akhlak mazmumah (dusta dan sebagainya) telah pun menyebabkan puasa ditolak oleh Allah, lebih-lebih lagilah dengan meninggalkan solat fardhu yang dosanya amatlah besar, berkali-kali ganda lebih besar dari dosa kerana akhlak mazmumah itu.
Wallahu a’lam.

Rujukan;
  1. al-Fatawa; Min Ahsan al-Kalam, Syeikh Aiyah Saqar, 2/32.
  2. Fatawa Ulama’ Baladil-Haram, hlm. 198.
  3. Al-Fiqh al-Wadhih, Dr. Muhammad Bakr Ismail, 1/149.
  4. Yas-alunaka Fi ad-Din Wa al-Hayah, Dr. Ahmad as-Syirbasi, jilid 4.

Hari Yg SecipUT memenatkan..

Salam,

semalam ccu bz yg x seberapa nak gile..tp gile ckit la..sampai x sempat nk share sumthing ngan korang..

Pagi semalam dlam kol 9 lebih,cucu pg kedai kek lapis..untuk beli kek2 lapis yg dh di order oleyh costumer.6 bijik kek semuanya..n ccu bg die FREE 1 swiss roll..kengkawan kan..kalo dh mintak free tu..bg je la..memandangkan dia dh beli banyak..korang jangan lokek tau ngan kengkawan..nnt kalo susah..die gak yg tolong kite nnti..sape tau..

fyi,ccu sebenarnye buat bisnez kek lapis jugak..selain bisnez herbalife..n macam2 lg..hihi..Cari wet lebih la kate kan.hik..hik..hik..x salah kan?

Pastu kan,terus g pejabat pos untuk pos kek tu..nasib kt situ x rmai org..so,kejap je la urusan pos mengepos di selesai.kol costumer inform yg kek dh d post n sampai hari jumaat ni..punye la die happy..sebab nye dia dh lame nak makan kek lapis ni..lebih kurang cam org mengidam la..hahha..

Kek lapis yg Nyaman!


kek dh settled..so, masa untuk mencari lampu pagar n corridor..Hari ahad n selasa dh g survey kt dua kedai..tp bukan xde yg berkenan..tggu seserg yg cerewet sikit bab2 memilih ni balik dr euro trip dia..So, semalam bawak la die g pilih..lebih sejam kot kitorg piling lampu kt kedai ni..[* nama kedai dirahsiakan..mati ccu kalo bgtau]..sampai nk tegeliat leher cheq sbb dok mendongak nk pilih lampu punya lama..Pilih punye pilih..dpt gk la..lampu yg di-ingin-kan..so,tym bayar..mintak la org tu bg murah ckit..die kate " ni paling murah dh kak,xboleyh bg u murah lg"..kitorang pun bayar je lah..malas nak lame2 lg kt kedai tu.. Pastu kan..nk d jadi kan cite..kitorg g la kedai lampu yg satu lagi..dekat je ngan rumah kedai lampu ni..pusing nye pusing dlam kedai lampu tu..jumpe la lampu yg sama design kitorg pilih td..tgk harga..terus tebeliak bijik mate..nk tau pahal..sbb harga lampu kt kedai ni..jauh lebih murah..rm100 lebih kot beza ngan yg tadi..terus kitorg gelak..haha..kena tipu!! Dush! tp disebabkan puasa...tahan je la kan..rase nak meng dot dot dot tu..

Pelik! tp chantek..cucu loike!

ok..lampu settled.. misi mencari baju raye lak..Gila rambang mate kowt masuk situ..haha..tp yg x best nye kt kedai tu..Ada baju yg chantek..tp xde saiz..baju yg ada saiz plak..design cam hampeh..hehehe..sabau je la labu..disebabkan benda2 ni..lame gak kitorg betapa kt situ..last2..angkut baju melayu je lah..Huh,lagi satu..mahal gile kowt baju kt situ..ccu rase kan..kalo kt KL..harga die..2-3 kali ganda lebih murah..pergh,mmg nak untung lebih kedai tu kan..hahaha..bisnez la katekan..

Teringin nak pakai kebaya kot tau ni..haha ;p


Baju raya Settled!..Makanan untuk berbuka lagi..hahah[ malas nk masak kot].. so,singgah la kat kedai makan ni..tapau 6 jenis makanan..tym tggu org tu masak kn..ada mamat dua ekor ni..selamber dok je dia makan n minum..cucu tenung je mamat2 ni..tau cuak nak makan..ish3,xpaham tol la..ape nak jadi zaman skarnag kan..sesuka hati atok nenek ipar belah laki die je xnak puasa kan..tp yg paling2 cucu heran..camne org yg xpenah sembahyang tapi berpuasa..free2 je kowt ko puasa tu..bg cucu la..nak je cucu tanye diorg..nape puasawak..tp x sembahyang..hehe..tp x berani kot..xpasal2..makan pelempang hari tu..

Ala2 camni gak la berbuka semalam..

sampai umah kol 3 lebih..nasib sempat zohor...walaupun zohor dinosaur..haha..rehat kejap lepas zohor..tggu asar..lepas asar,siap2 kan juadah untuk berbuka..sebab tetibe ramai lak kt umah..ada 3 org dtg utk berbuka skali..takowt x cukup..tu yg tambah ckit lg..lepas azan..berbuka ngan air n nugget terus solat..lepas solat..makan..kemas dapur..solat isya' n tarawikh..borak2 terus tertido..hehe..penat kowt..sampai x hengat hape dh.. tido ala2 baby la katekan..hihi..sedar2..kena kejut untuk sahur dh..hehehe 

saye tdo..jangan kaco!hehe

Tuesday, August 9, 2011

Mari JawaB Soalan =)


HAhaha..disebabkan xde keja..cucu pun membuang masa dengan menjawab soalan2 berikut =)..


How old are you?
:  21 ++  [muda lg tau ;p] :


Are you single?
 :Not available la...sowie :

In what age do you think you will get married?
 :  Umo 21 tahun..coz my wedding day will be on thiz november [InsyaAllah] :

Do you think you will be married with the person you are with now?
 : Insyaallah..Seharusnya kowT! : 

If not, who do you want to marry?
 : Cucu xtau la..Xmau org len..cheq x sanggup :

Do you want a garden/beach or a traditional wedding?
: Cucu nak campur dua2 leyh x??menarik kowt! :

Where do you plan to go on a honeymoon? 
: Atok bz la..so,xplan pun lagi.. :

How many (wedding) guests do you think you will invite?
: 2000 ++.. [kengkawan ibu n ayah yg ramai] dh tu sowang je daughter :


Will that include your exes? (should be no 'es')
: Maybe kalo Atok x kesah..haha..tp diorang nk dtg ker?? :

How many layers of cake do you want?
: 3 kowt..nak camnie leyh x? tema kan gray+pink :




Do you prefer having the reception at a hotel or a simple place?

: Kat Umah nenek sudeyh!..sbb atok nk konsep kampung kan =) :

When do you want to get married, morning or evening?
 : Pagi semestinya...pukul 11.11 a.m NIKAH [ cucu's fav n0. 11 ] :

You’d rather have your reception outdoors or indoors?
: Dua2 Cucu suke..baru BEST! :

Name the song/tune you’d like to play at your wedding?
: Bab nie Cucu xpenah pikir..nnt la cucu jawab..leyh kan? :


Do you want a solemn ceremony or a light one?

: Both leyh x? :

Describe your ideal hubby.
: Orang yg Cucu ada sekarang... Perfect utk Cucu !! :


Do you prefer fine dining or just the normal spoon and fork?

: Korang rase camne?? Cucu rase..diorang prefer lg kowt pakai tangan :


Champagne or red wine? 
: Opppsss~ sowie..dua2 x HALAL tau..so air bandung kowt sbb pink :



Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
: x plan pape Pun lg ngan Atok hihihi:


Money or household items?

: Dua 2 pun boleyh..xkesah :

Who will pay for the bills?
 : Sharing is Caring rite? :) :


Are you ready for married life?

: HahaYes, I am.. Insyallah!! [doakan cucu yang terBAIK k] :

Will you always be true to your hubby?
: ofcoz la beb..suami cucu kowt! setahu ccu la syurga bawah tapak kaki suami tau:


How many kids would you like to have?

: x rancang pape pun lagi..kalo ada terima seadanya..REZEKI kowt! :


A new house for a newly wed or an old one?
 :cucu tidak kesah kot.. tp rumah yg ade tu.. old house.. huhu.. ok jer.. :

What kind of cuisine would you like for your wedding?

:Ibu ngan Ayah yg tolong cucu urusan bab2 makanan ni:

Will you record your honeymoon in a CD or DVD?
: InsyaAllah.. priceless memory tu der :

Hehe..Cucu dh Jawab..Korang bile lg??